Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports

No niin, pitkä aika meni ennen kuin pääsin rauhassa koneelle kirjoittamaan kokemuksia kyseisestä lasista ja sen soveltuvuudesta urheilun kuvaamiseen.

150-600mm on valtava skaala ja on sanomattakin selvää, että kokoa on riittävästi. Itseasiassa lasi on pikkasen kevyempi, kuin 120-300mm 2.8, mutta pituutensa vuoksi 120-300 verrattuna aika paljon hankalampi käsitellä nopeasti liikkuvassa lajissa. Pitkien zoomien kirous on ollut aina ”tahtomaton esiintulo”. Jos kamera roikkuu kaulassa tai olkahihnassa, niin torvi on pian täydessä mitassaan, mutta tähän Sigma on tehnyt pätevän oloisen lukkonapin, joka on uutuuttaan suht napakka. Toki tätä voi käyttää myös rajaamaan itselleen tietyn kuvausalueen, jos ei tarvi koko pituuttaa aina 600mm asti, mutta itse koin sen yhdeksi lisäpykäläksi kun piti koittaa toimia reippaasti. Tämän lasin kanssa tulee myös tarpeeseen tarkennusetäisyyden rajaus sillä jos koko tarkennusalue on käytössä, niin nopeissa tilanteissa tarkennuksen sahaaminen kestää turhan kauan, vaikka se aika rivakka onkin. Onneksi tähän on 3 pikavalintanappia, jotka voi itse ohjelmoida.

Kukaanhan ei pysty kertomaan olisiko tarkennus ehtinyt jollain muulla linssillä, mutta tämä kyseinen ruutu jäi harmittamaan todella paljon.

Kukaanhan ei pysty kertomaan olisiko tarkennus ehtinyt jollain muulla linssillä, mutta tämä kyseinen ruutu jäi harmittamaan todella paljon. 1/2000s, f5,0, ISO 800, 150mm

Vielä yhdeksi heikkoudeksi pitää listata jäykkyys. Uutuuttaan toki, mutta minun käytössä olleessa lasissa oli selkeä ero zoom- ja tarkennusrenkaan jäykkyydessä, kun verrataan 120-300mm Sportiin, mutta taitaapa olla miinukset sitten siinä kun ymmärretään, että valovoima on sektorissa f5-6.3.

Kuvanlaatu on pirun terävä zoomlinssiksi. Sigman USB-dock-mahdollisuus säätöihin on plussaa kaikille jotka tarvitsevat / haluavat tehdä omia säätöjä tai huoltaa itse työkalujaan. Polttoväli on niin suuri (600mm) että sillä tavoittaa kyllä todella kaukaakin.

1/2000 s, f6,3, ISO 800, 600mm

1/2000 s, f6,3, ISO 800, 600mm

Paikallaan (tai pienessä liikkeessä) olevien kohteiden kuvaamiseen hinta-laatusuhde on äärimmäisen hyvä. Nopeatempoiseen urheiluun käytettävyys on aika kömpelö ja valovoima / syväterävyys on 2.8 lasin jälkeen jotain muuta kuin mitä itse urheilukuvilta haluan. Ulkona kirkkaassa kesäpäivässä lähiotosten napsiminen käy tällä lasilla kuin leikki, mutta kun aurinko painuu harmaiden sadepilvien lomaan ja pitää esim. pesäpalloa kuvata, niin tällä valovoimalla tämän putken voi pakata suosiolla laukkuun jos himoaa yhtään pysäyttää liikettä esim. mailasta lyönnin aikana ja välttyä suurelta kohinalta.

Kävin itse pientä pohdintaa ja tulin siihen tulokseen, että urheilun kuvaamiseen laitan ennemmin jatkeen 120-300mm perään ja kuvaan sillä, mutta jos kuvaan esim. metsän eläimiä niin tämä on huikea lasi siihen tarkoitukseen.

DSC_5820

1/200, f6,3, ISO 200, 600mm

 

Jos pitäisi antaa arvosana omaan käyttööni soveltuvaksi antaisin 8+ (iso osa pisteistä muodostuu äärimmäisen tarkasta kuvanlaadusta, kun puhutaan sentään zoomista). Miinukset tulee ulostyöntyvän rakenteen käsiteltävyydestä, syväterävyysalueesta ja sitä myöten valovoimasta ja renkaiden jäykkyydestä. Suosittelen Sigmalta urheilulinssiksi ehdottomasti 120-300mm f2.8 SPORTia.